Den zvířat

20.06.2010 13:49

Neznám dítě, které by nechtělo mít alespoň jednou za rok ve třídě  krom spolužáků i nějakého zvířecího tvora.O tom, že děti mají zvířata rády a že se o ně i dokáží postarat, mě přesvědčily už v loňském roce, kdy jsme poprvé uspořádali třídní akci "Den zvířat". Už tehdy se přihlásilo dost žáčků. Den prošpikovaný povídáním o zvířetech a hraním s nimi se dětem moc líbil a tak letos žadonily snad od samého začátku roku, aby se akce zopakovala. Na zvířátkové akce mě nemusí nikdo dlouho přesvědčovat, takže jsme stanovili datum a v rámci soutěže- kluci- holky- děti vytvořily k této akci nástěnky. Tentokrát se nástěnka podařila o fous lépe chlapcům. Musím je pochválit i za celkové pracovní nasazení a soudržnost, s kterou k úkolu přistoupili. Ne, že by se děvčátkům nástěnka nepovedla, ale soudržnost byla  v tomto případě maličko narušena neustálými hádkami. Děvčátka se nebyla schopna domluvit na spoustě věcí- které dají obrázky, kde je umístí, kdo nakreslí co a kde to v konečné podobě nástěnky bude...atd. Možná i tento faktor ovlivnil výslednou podobu vytvořeného.

 Nejdůležitější ale bylo, jak "Den zvířat" nakonec proběhne. A proběhl skvěle. Ráno  před školou už bylo možno vidět žáky s netradičními "aktovkami". Vesměs se jednalo o klece- ať už na opeřence či hlodavce. Skoro jsem se až musela zastydět při vzpomínce na své dětství a svá morčata, křečky, myšky...to vše odchované v bedýnkách či krabicích. Dnešní doba je pro bydlení, hraní a stravování zvířecích miláčků dobou neomezených možností. Ty obrovité klecovité " bejváky" s přepychovým vybavením....až bych se bála, že  mi  v nich zvíře zpychne a stane se z něj zvířecí snob:-). Ale i na tomto bylo vidět, že dětem a jejich rodičům není zvířátko lhostejné a snaží se, aby bylo spokojené.

Tak jako vloni, i letos každé dítě svého miláčka představilo, seznámilo ostatní s jeho chovem-tedy krmením, péčí o hygienu a zdravotní stav a řeklo případně nějakou zajímavost z jeho chovem spojenou. Kdo chtěl, připravil si pro spolužáky i nějaké otázky nebo křížovku.

Na závěr vyučování jsme si ještě trochu zamalovali...co jiného než mazlíčky, kteří stáli modelem.

 Dnešní školní den se všem líbil a myslím, že v tradici budeme pokračovat i coby čtvrťáci:-).

Seznam účastníků:

Zuzka Baranová - s  andulákem  Edíkem  ( k vyučování nám pěkně prozpěvoval:-) )

Luky Cieslar  - a jeho zakrslý králík Sindy a vodní šneci

Janička Lesová - s rybičkami - mečovky

Hanka Lipowská - s křečkem Kubou

Nikolka Martausová - s andulákem Nemem

Míša Mališová - se zakrslým králíkem Bobíkem

Kačka Nováková - s morčetem Amálkou

Mareček a Marťa Proškovi - a jejich morče- Vladimír ( ač jde o samičku, nese toto hrdé jméno z doby, kdy v tom majitelé ještě neměli jasno )

Kristýnka Růžičková - a její kocourek Kuba

Luky Zátopek - s morčetem Luckou

Bohouš Žůrek - s morčetem Jůlinkou

 

 

 

—————

Zpět